Orthomoleculair voedingsadvies.

Individuele begeleiding bij je voeding, kruiden- en supplementen-advies.

 • vitaliteit
 • beter voorkomen dan genezen
 • voeding als medicijn
 • gezonde darmflora
 • voeding voor je brein
 • nutriënten aanvullen
 • opneembare supplementen
 • aanvullende kruiden

Over voeding is al heel veel geschreven. Hoe komt het dan dat ondanks de zovele bestaande diëten er geen enkel ‘ het ultieme dieet’ is?


Ik denk dat dit niet kan. Voeding is een individuele aangelegenheid, want wij zijn allemaal genetisch verschillend. We hebben een verschillende constitutie met bepaalde zwakke punten, reageren op een verschillende manier op voeding, stress en uitwendige prikkels. Het is belangrijk om als individu de juiste voedselkeuze te maken rekening houdend met al deze factoren. Bovendien heeft iedere persoon zijn eigen levenswijze.


Een deel van de verklaring voor symptomen vinden we nu ook in de epigenetica. Dit betekent dat genen door onze levensstijl of door die van onze voorouders kunnen aan-of uitgezet worden of minder goed kunnen functioneren. Gelukkig is dit proces omkeerbaar.


We kunnen langer gezond blijven door voeding te kiezen die bij ons past  of kunnen op deze manier ongemakken omkeren. De juiste voeding kan ook een ondersteuning zijn, naast een behandeling met medicatie, voor zowat elke aandoening. Op die manier kan je preventief handelen of je zelfgenezend mechanisme versterken. Denk aan diabetes type 2, om er maar eentje te noemen.

Bij dit alles speelt een goede darmflora een cruciale rol. Een verstoorde darmintegriteit en darmflora hebben een negatieve impact op onze immuniteit, want het voedsel dat we eten moet ook worden opgenomen. Hoeveel mensen hebben geen voedingsallergieën of –intoleranties. De juiste voeding kan dus je immuunsysteem ondersteunen.


Wat nog sterker is, voeding en darmintegriteit  hebben ook een  invloed op ons zenuwstelsel en bepalen mee hoe wij ons voelen en ons gedragen, of we goed slapen, ons angstig voelen,... .


Kinderen met ADHD, autisme en leerproblemen zijn vaak overgevoelig of intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen en voedingsbestanddelen. De juiste voeding kan ook hier als onderdeel van een multidisciplinaire aanpak een significante impact hebben.


Graag geef ik je hierbij advies. Dit gebeurt liefst in samenspraak met een orthomoleculaire arts.

Al eeuwenlang wordt er in vele culturen gebruik gemaakt van geneeskrachtige planten (fytotherapie) voor het behouden en/of ondersteunen van gezondheid en vitaliteit. Ze bevatten immers tal van werkzame stoffen die als geheel harmonieus samenwerken.


Daarnaast tonen studies bij de meeste mensen tekorten aan bepaalde nutriënten, en dat ondanks de overvloed aan voeding in onze huidige samenleving.


Hoe kan dat?

 • veel mensen eten niet gevarieerd en gezond
 • er zitten steeds minder nutriënten in onze landbouwgewassen
 • inname van veel medicijnen zorgt voor tekorten
 • er is een hogere vrije radicalen-en toxische druk en dus meer behoefte aan antioxidanten en ontgiftende nutriënten
 • er zijn hogere behoeften bij zwangerschap, sporten, kinderen in volle groei


Natuurlijke voedingssupplementen en kruiden kunnen worden ingezet afhankelijk van jouw individuele behoefte.


Het herkennen en uitzoeken van goed opneembare vormen in de juiste dosis vraagt een degelijke kennis. Het is ook belangrijk te weten welke kruiden of supplementen interactie kunnen geven je huidige medicatie om je lichaam niet onnodig te belasten. 


Graag help ik dit met jou uitzoeken.


Kruiden en voedingssupplementen werken vooral preventief en ondersteunend en vervangen nooit eventueel noodzakelijke medische behandelingen.